Köszöntő

A 2019-es Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Közgazdaságtudományi Szekcióját több mint 20 év után - nagy örömünkre - ismét a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara rendezi.


Karunk mindig kiemelt figyelmet fordított a hallgatók tehetségének kibontakoztatására, aminek eredményeképpen az elmúlt 25 évben hallgatói 33 darab I., 35 darab II., 39 darab III. helyezést és 77 darab különdíjat nyertek.

A rendezés lehetősége nemcsak megtiszteltetés, de nagy felelősség is. A Közgazdaságtudományi Szekció a nagy létszámú, 300 fő feletti szekciók egyike, s szeretnénk, ha nem csak megőrizné ezt a pozíciót, hanem az elmúlt időszak csökkenő tendenciáját megfordítva ismét növekedni kezdene. Ennek érdekében szervezőként mindent megteszünk, hiszen tudjuk, hogy a várhatóan mintegy 40 tagozatban megrendezésre kerülő OTDK a legtehetségesebb hallgatók olyan tudományos seregszemléje, ahol az ország legjobbjai adhatnak számot munkájukról.

Természetesen nemcsak a dolgozatírókat várjuk Pécsre, hiszen az OTDK jó alkalom arra, hogy azok a hallgatók is átélhessék, megtapasztalhassák az OTDK szellemiségét és légkörét, akik majd csak a jövőben szeretnének közvetlenül bekapcsolódni a tudományos diákköri munkába.

Hisszük, hogy az OTDK nem csak egy verseny, hanem a hallgatói tudományos elit kibontakozását lehetővé tévő konferencia. Célunk éppen ezért az, hogy közösséget is építve, kicsit új szellemiségben egy igazi tudományfesztivál várja az ideérkezőket. Miért tartjuk mindezt fontosnak? Popper Pétert idézve, „A hegycsúcsra sokféle út vezet. (...) Amíg úton vagy, nincs veled semmi baj. A belső halál akkor kezdődik, amikor véglegesen letáboroztál a hegyoldalon” Szeretnénk, ha az OTDK nem a meredek hegy megmászásának a vége lenne, hanem egy új vagy másik út kezdete is; egy olyan inspiráló közeg, amely nem engedi, hogy a résztvevők kutatói kedve alábbhagyjon. Ne letáborozzunk, hanem a versenyt követően újabb kihívást jelentő, megmászandó csúcsokat, útvonalakat találjunk.

Mindehhez sok kitartást és szerencsét kívánunk minden résztvevőnek! Találkozzunk 2019-ben Pécsen az OTDK-n!

Bízzunk abban, hogy ez nem csak számunkra, de minden látogató számára is valódi tudományfesztivál lesz. Bakacsi Gyula szakmai bizottsági elnök urat idézve addig is a „Bagoly legyen velünk”.

Prof. Dr. Schepp Zoltán

a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának dékánja,

a XXXIV. OTDK Közgazdaságtudományi  Szekció ügyvezető elnöke