Mi a Pro Scientia Aranyérem?

2019. május 7. 14:25

Az OTDK záróeseményén is hallhattunk már pár szót a Pro Scientia Aranyéremről, viszont akik nem vettek részt az idei OTDK-n, nekik lehet, hogy ismeretlen ez a bizonyos kitüntetés.

Magáról az aranyéremről: „A kitüntetés díszdobozban elhelyezett 865-ös finomságú 50mm átmérőjű 2mm vastagságú 14 karátos arannyal bevont ezüst érem. Egyik oldalát a Geniust szimbolizáló dombormű és a Pro Scientia felirat, a másik oldalát pedig virág motívum és Országos Tudományos Diákköri Tanács 1988 felírás díszíti. Az éremhez kisméretű aranyozott kitűző és bársonymappában elhelyezett oklevél is tartozik, amelyekkel a Pro Scientia Aranyérmes fiatal konzulens tanárát is megtisztelik.” (Alapítólevél a Pro Scientia Aranyérem kitüntetésről)

Mik a feltételei a kitüntetésre való pályázásnak?

  • tudományos munkásság, ami dokumentálva is van
  • a tárgyév, vagy az azt megelőző éves OTDK-n első helyezés
  • igazolt idegennyelv-ismeret
  • a pályázó intézményének Tudományos Diákköri Tanácsának írásos ajánlása
  • végzett hallgató esetében a tanulmányi eredmények bizonyítása diplomamásolattal

Tehát az aranyérem nem csak az OTDK szereplést, hanem a hallgató/végzett hallgató összteljesítményét díjazza. Két évente országosan 45 aranyérmet oszthatnak ki. Az ünnepélyes átadásra a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében kerül sor, ahol a OTDT elnöke és a MTA elnöke együtt adja át a kitüntetést.

Az idei pályázat beadási határideje 2019.május 6. hétfő volt, így hamarosan megtudhatjuk, kik nyerték el idén a Pro Scientia Aranyérmet!